Monday, September 23, 2013

Puding Oreo Lapis Milo



Dah dua hari ini cuaca sangat panas. Tekak terasa nak minum air batu je. Tapi tak boleh ikutkan sangat tekak tu. Nanti bangun pagi adalah yang sakit lutut. Maklumlah umur dah semakin meningkat.

Panas-panas ni mesti sedap makan puding. Dalam kereta terbayang sedapnya kalau dapat makan puding custard yang ada kuah. Kemudian terbayang pula puding oreo lapis milo yang semalam saya lihat di blog Sinar Kehidupanku. 


yang ni saje taburkan milo. sedap jugak. mmm. yummy.

Tak boleh jadi. Nak buat jugak. Pergi kedai beli bahan-bahan dan terus buat. Senang je nak buat puding ni. Cuma perlukan sedikit kesabaran sahaja. Resepi ini saya ambil dari blog kak Yatie Memories (Sinar Kehidupanku). Terima kasih di ucapkan kepada kak Yati dan juga pencipta asal resepi ini kerana telah berkongsi resepi puding yang sangat yummy.

Tapi saya buat dua adunan. Punyalah tamak kan. Sebab tu puding jadi tebal. Sepatutnya kalau buat dua adunan kena letak dalam loyang yang besar. supaya tak tebal sangat. Kalau tengok dalam blog kak Yatie, cantik je.

Jom tengok resepi.

Bahan-bahan : 

1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
1 tin @ 400g Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tapi biarkan sandwich 2 lapis


Cara :
1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.
Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
  • Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
    Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
  • Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...